Berlin, 05. studenog 2019.

Izložba „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“

Veleposlanstvo u Berlinu ugostilo je putujuću izložbu autora Gordana Beusa Richembergha pod nazivom „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“. Svečano otvorenje izložbe upriličeno je 5. studenoga 2019. godine u suradnji Veleposlanstva, Udruženja njemačkih manjina u Uniji europskih nacionalnosti (Arbeitsgemeinschaft Deutsche Minderheiten in der Föderalistischen Union Europäischer Nationalitäten) i njemačkog kulturnog instituta Deutsches Kulturforum östliches Europa.

Otvorenje izložbe privuklo je oko stotinu uzvanika, uglavnom pripadnika njemačke manjine iz cijelog svijeta, koji su se u istom tjednu okupili u Berlinu na godišnjem zasjedanju koje je organiziralo Udruženje njemačkih manjina pod pokroviteljstvom povjerenika njemačke Savezne vlade za pitanja iseljeništva i nacionalne manjine, prof. dr. Bernda Fabritiusa. G. Fabritius je na otvorenju izložbe održao pozdravni govor u kojem je izričito pohvalio  Republiku Hrvatsku kao europskog predvodnika u pitanjima zaštite prava nacionalnih manjina. Vlada RH se već duže vrijeme uspješno zauzima za aktivno uključivanje upravo i njemačke nacionalne manjine u hrvatsko društvo, također je istaknuo, primjerice putem izdavanja publikacija i organizacijom kulturnih događanja. G. Fabritius osobno je zahvalio Vladi RH za ovakav angažman te je naglasio da je njemačka Savezna vlada s istim upoznata i na njemu vrlo zahvalna.

Uzvanike je u ime domaćina pozdravio privremeni otpravnik poslova Ivan Bojanić, nakon čega su kratke pozdravne govore održali i dr. Harald Roth, direktor instituta Deutsches Kulturforum östliches Europa, Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice u Hrvatskoj te autor izložbe, zastupnik Goran Beus Richembergh. Od uglednih predstavnika njemačke zajednice u Hrvatskoj, otvorenju je prisustvovao i dr. Ivan Rittig, predsjednik Zajednice Nijemaca u RH. G. Josip Juratović, zastupnik u njemačkom Bundestagu također se vrlo rado odazvao pozivu na otvorenje. Izložba se u Veleposlanstvu može razgledati do 28. studenoga 2019. godine, nakon čega nastavlja gostovanje po hrvatskim gradovima.

Letak

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana