Zagreb, 11. listopada 2019.

Održana 33. sjednica Stalne hrvatsko-bavarske komisije

Pod supredsjedanjem državne tajnice za europske poslove Andreje Metelko Zgombić i ministrice prehrane, poljoprivrede i šumarstva Slobodne Države Bavarske Michale Kaniber, u Zagrebu je, 10/11. listopada 2019. održana 33. sjednica Stalne hrvatsko-bavarske komisije.

Rad Komisije bio je organiziran u četiri radne skupine: 1. uprava, policija i pravosuđe; 2. školstvo, znanost i kultura; 3. gospodarstvo i financije i 4. okoliš, zdravlje, vodno gospodarstvo, zaštita potrošača i poljoprivreda.

Resorni hrvatski i bavarski predstavnici, u okviru radnih skupina, utvrdili su stanje u implementaciji projekata dogovorenih na prethodnoj sjednici Komisije (München, 09/10.11.2015.) te utvrdili dalje modalitete projektne implementacije. Na taj način definiran je i osnažen budući okvir bilateralne suradnje Hrvatske i Bavarske, koja je i do sada bila iznimno uspješna.

Dogovoreno je intenziviranje suradnje u projektima u području gospodarstva, turizma, posebno  zdravstvenog, graditeljstva, zaštite okoliša, poljoprivrede, obrazovanja te u domeni unutarnjih poslova.

Obje strane usuglasile su se i oko važnosti koju za sveukupne hrvatsko-bavarske odnose ima brojna hrvatska dijaspora u Bavarskoj, kao i velik broj bavarskih turista koji su vjerni gosti hrvatskih ljetovališta. Oni predstavljaju čvrstu poveznicu i daju poseban ton prijateljskim odnosima dvije zemlje.

U sklopu boravka u Zagrebu, ministrica Kaniber sastala s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlić-Radmanom,  ministricom poljoprivrede Marijom Vučković te državnom tajnicom Andrejom Metelko Zgombić.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana